Krzysiek1991 Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Siemka Moja miłość do akwarystyki i roślin spowodowało jedno; akwarium dla roślin. Juz nie mogłem wytrzymać z nudów i sobie zrobiłem na przyszłość akwarium. 3 tygodnie temu mój kolega wymieniał okna i sobie wziąłem od niego szyby Pomyślałem wtedy o owadożercach . Szyby sklepiłem w 1 akwarium około 40L 1 około 200-300L i jedną 60L miałem 4 marca zacząłem zabawę z akwarium. Wsypałem keramzyt i ustawiłem łupki skalne wapienia i piaskowca. Dzisiaj sobie mech ułożyłem i kore z drzewa. Praktycznie wyszło mi to bardzo tanio. Tylko kupowałem keramzyt+6+ a resztę miałem od matki natury (nie zrywałem kory z drzewa!!) a więc to akwarium dla tłustoszy . Akwarium jest ustawiona na południe lecz na lato nie będzie w bezpośrednim słońcu lecz zakrywane będzie przez winogrono ; A oto akwarium dla dzbaneczników strarałem sie zapewnić jak najbardziej naturalne warunki; Akwarium na zimę będzie w moim pokoju. Mam pytanko; -Jak sie pozbyć nieproszonych gości z mchu?? Kore wygotowałem ale mech ma pasażerów na gapę. Juz ślimaczki widziałem i wije Za tydzień jadę bo kolejne 15kg keramzytu i robie akwarium dla kapturnic. zerwę trochę trawy z łąki żywej i suchej trochę keramzytu kamieni i jakoś będzie. I jak wam sie podoba. Jak zwykle sorki za jakość zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyki Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 chciałbym mieć takie, chyba musiałeś się nieźle napracować. ładnie wyglądają. pozazdrościć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 10 Marca 2007 Autor Share Napisano 10 Marca 2007 no wystarczy trochę pracy i wyobraźni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Ja mam podobne ok 140 L. Tez ułozyłem mech. Na początku był PIĘKNY po paru tyg. mech zaczął robić sie szari i w konsekwencji wyschnął. Akwa zraszałem codziennie i było przykryte a mech mi i tak padł Wymieniałem kilka razy i nie :/ Nie mam pojęcia od czego to zalezy. Mech miałem w takich "płatach" połozyłem go na mokre podłoze, zraszałem codziennie ale i tak PADŁ Dlatego NARAZIE zrezygnowałem z mchu Natury niczym nie zastąpisz . . . Mzoe Tobie sie uda Kto wie . . . M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Nono... Bardzo ładnie. Chętnie zobaczę z roślinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Pewnie będzie fajnie wyglądać, ale jak na razie na tych zdjęciach słabo widać . Co do mchu to proponuje zostawić sam torf a mech sam na nim wyrośnie z czasem. U mnie we wszystkich doniczkach mech sam wyrasta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 tak umnie tez mech sam wyrasta a jak juz przyniosles gapowiczow to poszukaj w ogrodniczych jakiegos srodka na to ( tam Ci doradza ) no i przede wszystkim szkoda ze foty slabe ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 10 Marca 2007 Share Napisano 10 Marca 2007 Wstaw jakiegoś owadozera i bedzie po KŁOPOCIE :D M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 Podoba mi sie ale piszesz ze jedziesz po 15kg keramzytu, z doswiadczenia wiem ze kapturnice nie potrzebuja az tak wysokiej wilgotnosci, moje rosna elegancko w pokojowej, ale to w koncu twoje tera, acha, no i nie wiem czy oplaca sie w ogole robic tera dla kapturnic, one przeciez dorastaja do 90cm a to wysoko przeciez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 11 Marca 2007 Autor Share Napisano 11 Marca 2007 Dzięki za komenty moze dzisiaj przy świetle dziennym zrobię lepsze. Ja mam w torf wsadzony ten mech. Łopatka go podkopałem wiec chyba z korzeniami nic sie nie stało. a jeśli owadożera wsadzę a te ziemniurki czy przędziorki go dorwą mam czas do maja więc zakryje akwarium popryskam i będę wietrzył i moze bedzie P.S drogo wyjdzie jak chce zamontować wentylatorki takie jak od procesorów ??? Kilka fotek; ozii- moje kapturnice sa jakieś ;( Ja zrobię tak że one będą stały w akwarium w wodzie ponieważ z podstawek szybko mi wysycha woda na lato i nie chodzi mi o to żeby miały wysoka wilgotność tylko żeby miały wodę a przy tym dam trochę dekoracji ,żeby nie było nudno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 Wnętrze b. fajne, ale samo akwarium kiepsko Ci wyszło :/ Strasznie poobsmarkiwałeś je silikonem, a poza tym troszkę różnią się długością ścianki... ...czyż nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 robi wrażenie, sporo sie pewnie przy tym napracowałes. bardzo ciekawie to wszystko zakomponowałes. dla poprawy estetyki usuń zbedny silikon Crypto, fajnie to okresliłeś: poobsmarkiwane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 11 Marca 2007 Autor Share Napisano 11 Marca 2007 Wszystko jest do zrobienia.sylikon zeskrobie. A co do dł. szyb jest tak ponieważ wszystko będzie przykryte folia dla dobrej wentylacji ponieważ jak zamatuje wentylatorki to bedzie musiało jakoś powietrze wylatywać. Jeszcze wszystko narysuje i na pewno pokaże wam. Wszystko jest obliczone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 Ja czekam na foty, bo środek jest na prawdę urzekający Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 11 Marca 2007 Autor Share Napisano 11 Marca 2007 Musze wykombinować lepszy aparat ale lada dzień będą obiecuje Lecz na początku będą same ventatki potem jak pojadę do nepenti to kupie -Nepenthes 'Hookeriana' -Nepenthes sanguinea -Nepenthes X 'Coccinea' Ale jeszcze wszystko sie zobaczy jak pojadę do nepenti znając życie te 2 akwaria wypełnia sie po brzegi Musze odwiedzić lasek i jak mówiłem zrobić wszystko na glancuś oczyścić sylikon i korekty drobne P.S na tamtym torowisku co zbirałem mech z opowieści leśniczych wychodzi ze 2-3 lata temu rosły na tych terenach rosiczki Drosera rotundifolia. Tak sobie mysle czy czasami nie posadzić rosiczek i tłustoszy zimnolubnych. Dzbany łatwo przerosną akwarium a rosice sobie wolno beda rosły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi